Netwerktips

Bereid je voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Weet je welke mensen er naar de kennissessies of netwerkbijeenkomst komen en wie je wilt spreken? Vaak vind je op de website of pagina van het evenement wie zich hebben aangemeld. Zo niet, vraag de organisatie om een deelnemerslijst.

Zorg voor een goed verhaal
Een Elevator Pitch vertelt in het kort wie je bent, wat je doet, wat je missie is en wat je toegevoegde waarde voor de ander is. Als de basis van jouw pitch goed is, kan je er vervolgens mee ‘spelen’ en op elk gewenst moment en afhankelijk van de situatie inzetten.

Voldoende visitekaartjes
“Moet ik nog wel een visitekaartje hebben, want met social media is het toch super eenvoudig om elkaar te vinden?” is een vraag die ik vaak krijg. Dat laatste klopt. Maar hoe onthoud je wie je op een evenement hebt gesproken en met wie je verder wilt praten? Dan is een visitekaartje een handig hulpmiddel. En nog een tip: vermeld je social media accounts op je kaartje en plaats er een mooie foto van jezelf op.

Dress to impress
Hiermee bedoel ik niet dat je in een knalrode galajurk op een bijeenkomst moet verschijnen. Wel dat je nadenkt over je uiterlijke verschijning en of die past bij het soort evenement. Ga je naar een sponsorgala met artiesten of een wekelijkse netwerkborrel?

Kom op tijd
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in je rode galajurk met veel bombarie een half uur te laat te arriveren. Maar of dat nu de manier is om te worden onthouden? Als je toch wat later komt, meld het dan even bij de organisator. Dat is wel net zo netjes, toch?

Ontmoeten, geen zaken
Het doel van netwerken is ontmoeten. Nieuwe mensen ontmoeten en bekenden beter leren kennen. Netwerken is niet meteen opdrachten willen scoren maar lange-termijn-denken. Mijn motto is daarom: Kennen + Vertrouwen = Gunnen.

Luister en geef
Luister goed naar de ander, stel vragen en vertel niet meteen je eigen verhaal. Geef iets zonder van de ander iets terug te verwachten. Kun je iemand uit je netwerk helpen aan een goede tekstschrijver? Of geef die leuke vacature door aan die persoon die aangaf werkzoekend te zijn. Ze zullen het altijd onthouden!

Stap er op af
Ben je nieuw op de bijeenkomst en ken je niemand? Vraag de organisatie of die jou wil voorstellen aan iemand die je wilt spreken. Hij of zij doet dat graag voor je. Blijkt tijdens het gesprek dat er een klik is, vraag de ander dan of die het leuk vindt om een afspraak met elkaar te maken. Uiteraard neem jij het initiatief daartoe; jij wilt tenslotte iets van de ander.

Wil je weten wat jouw plakfactor is en leren hoe je slim(mer) kunt netwerken? Boek dan de 1-op-1 training bij mij.

Deel dit!